reciclare-lastic

Acest nou sistem ar putea schimba modul în care reciclăm

Cu atât de multe probleme legate de reciclarea plasticului în SUA, este imperativ ca țara să găsească noi modalități de a face reciclarea mai accesibilă și mai durabilă. Din fericire însă, compania tehnologică IBM lucrează din greu la o inovație care poate schimba tehnica reciclării plasticului așa cum o știm noi. Noul dispozitiv al companiei poate descompune cu putere materiale care sunt adesea dificil de reciclat – iată tot ce știm despre tehnologie până acum.

După cum a raportat Fast Company, dezvoltatorii IBM de la Silicon Valley au inventat recent un reactor de presiune care utilizează o nouă metodă de reciclare, numită VolCat. Dispozitivul are capacitatea de a descompune țesătura dintr-un amestec de bumbac și poliester. Mașina va separa cele două materiale, învârtind fibrele naturale de bumbac într-o bilă și va descompune poliesterul într-o pulbere. Mașina reciclează, de asemenea, materialele plastice dure, murdare (de la sticle la recipiente), prin descompunerea articolelor în pulbere care poate fi utilizată pentru fabricarea de noi produse din plastic. Și conform unui videoclip pe care IBM l-a distribuit pe YouTube, aparatul nu va necesita deloc spălare. VolCat va putea chiar să proceseze articole care sunt de obicei foarte greu de reciclat, inclusiv îmbrăcăminte, covoare, jucării, găleți și multe altele.

IBM a împărtășit mai multe informații despre procesul de reciclare VolCat într-o postare pe blogul său, pe site-ul său web. „Peste cinci ani, procesul de eliminare a gunoiului și de creare de noi materiale plastice va fi transformat complet. Totul, de la cutii de lapte, la containerele pentru cookie-uri, până la pungile alimentare și pungile de brânză vor fi reciclabile, iar companiile producătoare de poliester vor putea prelua deșeurile pentru a le transforma în ceva util „, a spus IBM. „Această tranziție va fi alimentată de inovații precum VolCat, un proces chimic catalitic care digerează anumite materiale plastice (numite poliesteri) într-o substanță care poate fi alimentată direct în mașini de fabricare a plasticului pentru a face produse noi.”

Bob Allen, directorul principal al departamentului de chimie IBM Research, a trimis către Green Matters o declarație prin e-mail, explicând modul în care funcționează procesul VolCat. „Sticlele de plastic, containerele și produsele pe bază de PET sunt colectate, împământate și combinate cu un catalizator chimic într-un aragaz sub presiune setat la peste 200 de grade Celsius”, explică el într-o declarație trimisă către Green Questions. „Cu forță termică și o cantitate mică de presiune, catalizatorul este capabil să digere și să curețe plasticul de la sol, iar procesul separă contaminanții (de exemplu, reziduuri alimentare, lipici, murdărie, coloranți și pigmenți) de materialul care poate fi utilizat pentru PET-ul nou. Materia utilizabilă (numită monomer) are forma unei pulberi albe, care poate fi introdusă direct într-un reactor din poliester pentru a face materiale plastice noi. ”

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *