Afla mai multe despre OIREP-urile care iti ajuta afacerea

Cine sunt „supervizorii” reciclării? Află mai multe despre OIREP-urile care îți pot ajuta afacerea

După aderarea la Uniunea Europeană, România a fost obligată să creeze legislație care să fie în acord cu cele mai multe dintre normele comunității europene, iar domeniul reciclării a fost unul dintre cele mai importante. Astfel, România a stabilit un set de reguli de urmat de către toți generatorii de ambalaje care au activități comerciale pe teritoriul țării noastre și în acest fel au apărut OIREP-urile, adică Organizații care Implementează obligații privind Răspunderea Extinsă a Producătorului. În acest text îți vom explica ce prevede legislația în vigoare, ce sunt de fapt aceste organizații, care este rolul lor și de ce sunt atât de importante în domeniul comerțului.

Ce spune legislația în vigoare despre OIREP-uri?

OIREP-urile au apărut ca urmare a OUG nr. 74/2018, ordonanță care prevede ca acele companii care activează în domeniul reciclării, producătorii care comercializează bunuri ambalate dar și autoritățile locale să fie obligate ca prin intermediul OIREP-urilor să își îndeplinească obiectivele de reciclare și să achite costurile de colectare și sortare ale deșeurilor. În tot acest proces, autoritățile locale au obligația de a încheia contracte cu OIREP-uri în vederea trasabilității deșeurilor de ambalaje astfel încât, la nivel național, România să își poată atinge țintele anuale de reciclare la care s-a angajat.

Este bine de știut faptul că, la ora actuală, conform legislației europene în vigoare, producătorii sunt obligați să atingă o țintă de reciclare pe tipul de material (60% pentru sticlă și 20% pentru aluminiu, potrivit legislației) și o țintă globală de 60% pentru toată gama de deșeuri.

Această modificare de legislație a schimbat și modul de funcționare și atribuțiile organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorilor deoarece acestora le-au fost impuse noi condiții de licențiere. Practic, un producător/importator de ambalaje poate să realizeze un transfer de responsabilitate către un OIREP, iar OIREP-ul va asigura trasabilitatea deșeurilor către colectorul și reciclatorul final.

Ce sunt OIREP-urile?

Concret, OIREP-urile au în primul rând rolul de a colecta și recicla toate tipurile de ambalaje, astfel încât producătorii individuali să nu fie puși în situația absurdă de a fi nevoiți să recicleze propriile ambalaje pentru a atinge țintele individuale. OIREP-uri precum Reciclad`OR au ca obiect de activitatea tocmai reciclarea ambalajelor puse pe piață de către comercianții și producătorii de bunuri. Aceasta este o activitate deosebit de importantă în condițiile în care, pe de-o parte, înseamnă punerea la comun a tuturor tipurilor de materiale reciclate pentru a realiza ținta globală impusă și, pe de altă parte, înseamnă plătirea unu cost negativ al sistemului astfel încât respectivele ținte să fie atinse.

Foarte important de știut este faptul că OIREP-urile nu au relații comerciale cu persoanele fizice, astfel că în activitatea acestora reciclarea este o activitate indirectă. În esență, ele asigură trasabilitatea deșeurilor către reciclatorul final și nu tranzacționează, colectează sau reciclează deșeuri de orice fel.

Existența OIREP-urilor este cu atât mai importantă în acest context în condițiile în care anul 2030 va aduce la nivel european o creștere a țintelor de reciclare de la 60% cât este în prezent, la 85%. În condițiile în care, la nivel național, colaborarea între actorii angrenați în acest proces continuă să fie deficitară, chestiunea riscă să devină problematică cu atât mai mult cu cât, la ora actuală, România nu reușește să recicleze mai mult de 14%.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *