shutterstock_1254731197

De ce producatorii ar trebui sa apeleze la OIREP-uri pentru atingerea cotelor de reciclare

Conform directivelor legislative legate de obligatiile fata de mediu, producatorii care genereaza deseuri provenite din ambalaje risca penalitati in cazul neatingerii cotelor de reciclare. Iata ce ar trebui cunoscut pentru ca operatorii economici sa poata indeplini aceste tinte.

Cadrul legal care vizeaza operatorii economici producatori de deseuri din ambalaje primare

Costurile de valorificare a deseurilor provenite din ambalaje trebuie acoperite de producatori. Conform OUG 74 / 2018, ambalajele primare, care ajung la consumatori intotdeauna, fac parte din deseurile municipale. In consecinta, operatorii economici care produc deseuri din ambalaje ar trebui sa coopere cu autoritatile locale in ceea ce priveste colectarea, sortarea si reciclarea acestor deseuri, ceea ce este destul de dificil.

Operatorii economici sunt incurajati sa incheie contracte cu OIREP-urile

Pana in 2019 operatorii economici aveau sansa sa atiga cotele de reciclare prin colectarea directa de pe piata a oricaror tipuri de deseuri provenite din ambalaje. Din pacate, din cauza modificarilor legistaltive, in prezent lucrurile s-au complicat, motiv pentru care ei sunt incurajati sa incheie contracte de transfer de responsabilitate cu organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului (OIREP-urile), sau fostele OTR-uri.

Acest lucru este justificat de faptul ca recuperarea de pe piata a propriilor deseuri provenite din ambalaje si atingerea cotelor impuse de UE pentru reciclarea acestora implica un mare efort financiar si organizatoric, fiind aproape imposibile.

Obligatiile anuale ale operatorilor economici pentru valorificarea deseurilor din ambalaje

Indiferent de activitatea desfasurata de un operator economic, cotele de reciclare ale deseurilor din ambalaje au crescut de la 60% la 65%, si vor creste si mai mult in anii urmatori pentru mase plastice, lemn, aluminiu sau otel. Pentru a atinge aceste cote, producatorii de desuri din ambalaje pot face doua lucruri:

  • Sa isi administreze singuri procesul de colectarea si valorificare a propriilor deseuri
  • Sa incheie un contract cu un OIREP (fost OTR) si sa plateasca tarifele stabilite.

Contractele cu OIREP sunt cele mai avantajoase pentru operatorii economici

Apeland la a doua metoda, adica la contractarea unui OIREP (fost OTR), producatorii ar putea reduce sesizabil costurile inregistrate cu reciclarea propriilor deseuri. Acest lucru este explicat de faptul ca OIREP-urile prelucreaza un volum mare de deseuri si au experienta necesara pentru a se ocupa mai eficient de colectare si valorificare. Prin urmare, producatorii ar beneficia de costuri mai mici si tot ce ar trebui sa faca ar fi sa urmareasca atingerea cotelor asumate prin contractul incheiat cu OIREP.

Producatorii sunt obligati sa tina evidenta deseurilor din ambalaje pe care le introduc pe piata

Indiferent de modul in care aleg sa se ocupe de colectarea si valorificarea deseurilor provenite din ambalaje, agentii economici (producatori sau importatori) au obligatia sa tina o evidenta cat mai clara a ambalajelor pe care le aduc pe piata. Aceasta evidenta trebuie sa fie detaliata pe tipul de material (sticla, metal, plastic, lemn, hartie sau carton), pe tip de ambalaj (primar, secundar sau tertiar) si cantitati.

In cazul in care aleg sa isi atinga singuri cotele de reciclare, operatorii economici au obligatia de a raporta lunar la AFM (Administratia Fondului de Mediu) informatiile legate de tipurile de deseuri produse, dar si cantitatile reciclate.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *