Reciclarea deșeurilor – o activitate pe care firmele o pot externaliza prin transfer de responsabilitate cu ajutorul OIREP-urilor

În România reciclarea deșeurilor nu se desfășfasoara încă în mod corespunzator, fiind atinsă doar o cotă foarte mica a acestui obiectiv important. Conform reglementărilor UE, până în 2030 toate statele membre ar trebui să rezolve problema reciclării deșeurilor de ambalaje în procente de 30% – 85%, în funcție de materiale, iar țara noastra are în prezent mult de recuperat.

OIREP-urile și transferul de responsabilitate

Din fericire, în industria reciclării deșeurilor a aparut un termen nou numit transfer de responsabilitate și firme care se ocupa de acest lucru numite OTR și, mai nou, OIREP, adica Organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

Rolul OIREP-ului este să preia responsabilitatea reciclării deșeurilor de la firmele producătoare prin implementarea unui serviciu numit transfer de responsabilitate. Astfel, OIRE-urile sau OTR-urile, se ocupă indirect de reciclare, asigurând transferul acestora catre reciclatorul final, fară a tranzacționa sau colecta fizic deșeurile.

În ce mod atingerea obiectivelor va încuraja reciclarea?

OIREP-urile prin acceptarea transferului de responsabilitate, se angajează să încurajeze utilizarea ambalajelor reciclabile sau a celor reutilizabile. Totodată, vor implementa o metodologie eficientă pentru a atinge normele impuse de UE și a ajuta producătorul să întrunească cerințele minime pentru sistemele extinse de responsabilitate. Dacă producătorii sunt obligați să poarte responsabilitatea gestionării stadiului deșeurilor rezultate, prin transferul de responzabilitate către OIREP-uri, vor fi nevoiți doar să plătească o contribuție financiară în acest scop.

În plus, prin transferul de responsabilitate, vor fi nevoiți să urmeze pașii și etapele stabilite de OIREP-uri.