Sfaturi privind situația Coronavirus pentru industria australiană a deșeurilor și reciclării

Asociația pentru gestionarea deșeurilor și recuperarea resurselor din Australia a dezvoltat un ghid practic cu  îndrumări pentru spitale, vârstnici și furnizorii de servicii medicale care gestionează materialele afectate de COVID-19 și pentru a-i ajuta pe cei care gestionează deșeurile să se păstreze sănătoși.

În urma declarării COVID-19 ca pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), multe părți interesate, inclusiv spitalele, vârstnicii și furnizori de servicii medicale, iau în considerare măsurile suplimentare pentru a asigura gestionarea adecvată a deșeurilor de la pacienți, confirmate sau suspectate, ca fiind infectate cu COVID-19.

WMRR a spus că declarația urmărește să ofere îndrumări generale. De asemenea, BWI recomandă organizațiilor să contacteze și să lucreze cu furnizorii lor de gestionare a deșeurilor dacă au întrebări specifice sau necesită informații suplimentare.

BWI a adăugat că declarația sa este inspirată din documentul OMS din 3 martie 2020 – Apă, canalizare, igienă și gestionarea deșeurilor pentru COVID-19 – care poate fi descărcat de aici.

Conținutul documentului tehnic al OMS se bazează pe informațiile disponibile în prezent pentru SARS-CoV-2 și pe persistența altor viruși din familia coronavirusului. Acesta reflectă aportul și sfaturile microbiologilor și virusologilor, experților în controlul infecțiilor și a celor cu cunoștințe practice despre apă, canalizare și igienă (WASH) pentru prevenirea și controlul infecțiilor (IPC) în situații de urgență și epidemii.

Standardele australiene

În conformitate cu AS 3816: 2018 Managementul deșeurilor clinice și conexe, deșeurile clinice sunt definite ca orice deșeuri care au potențialul de a provoca vătămări, infecții și care nu se limitează doar la servicii medicale, dentare, servicii de îngrijire a sănătății, etc.

Situația curentă
În acest moment nu avem dovezi că un contact direct, neprotejat, uman, în timpul manipulării deșeurilor de sănătate a dus la transmiterea COVID-19. COVID-19 nu este considerată o boală infecțioasă din categoria A (Organizația Mondială a Sănătății, 2020 ). De asemenea, BWI înțelege că OMS și unii oficiali din domeniul sănătății australieni au declarat, că deșeurile clinice de la pacienții infectați trebuie tratate ca deșeuri clinice normale, fără măsuri suplimentare; Totuși, acest lucru nu poate fi considerat unanim acceptat.

Ținând cont de natura dinamică și în evoluție a situației COVID-19, împreună cu volumul în creștere de cunoștințe, inclusiv gama semnificativă de caracteristici necunoscute, cum ar fi supraviețuirea pe suprafețe, BWI consideră că este prudent să sugereze adoptarea de măsuri suplimentare.

Pe măsură ce guvernele evaluează transmisibilitatea și severitatea COVID-19, aceste măsuri suplimentare urmăresc să ofere un grad de precauție și asistență personalului care va fi responsabil pentru gestionarea unor volume de deșeuri clinice mai mari decât cele normale și potențial mai periculoase în acest timp. În plus, se dorește ca aceste măsuri să ofere, de asemenea, un nivel mai mare de protecție a personalului unitățiilor de asistență medicală și manipulatorilor de deșeuri, atât din interiorul, cât și din afara sistemelor de reciclare.

Măsuri suplimentare
Recomandarea BWI este ca aceste măsuri propuse să fie adoptate alături de PPE actuale și alte practici relevante. Cel puțin, persoanele care manipulează deșeurile clinice trebuie să poarte echipamente corespunzătoare (cizme, șorțuri, costume cu mâneci lungi, mănuși groase, măști și ochelari) și să efectueze o igienă adecvată a mâinilor după îndepărtarea deșeurilor. Din nou, BWI dorește să sublinieze importanța ca toate instituțiile să lucreze și să se înțeleagă cu furnizorii lor de gestionare a deșeurilor cu privire la măsurile suplimentare recomandate mai jos.

Măsurile suplimentare includ:

  1. Implementarea „ambalării duble” a deșeurilor de la pacienți, confirmate ca fiind infectate cu COVID-19. Acest lucru poate fi cel mai ușor obținut prin căptușirea mai întâi a tuturor deșeurilor clinice de gunoi mobil (MGBs). Prin plasarea deșeurilor infectate într-o pungă de deșeuri clinice, apoi plasarea acesteia  într-un sac, se oferă o creștere semnificativă a protecției.
  2. Pentru pubelele sau containerele care au fost utilizate în camere izolatoare sau în imediata apropiere a pacienților confirmați ca fiind infectați cu COVID-19, suprafața exterioară trebuie curățată în conformitate cu recomandările OMS înainte de colectare.
  3. Notificarea discretă pentru identificarea coșurilor care transportă deșeurile infectate, așa cum a fost convenit în mod clar cu furnizorul dumneavoastră de gestionare a deșeurilor. Desigur, poate exista o greutate tehnică în ceea ce privește etanșarea coșurilor care conțin deșeuri COVID-19, prin urmare se poate recurge la adăugarea unei simple mărci sau a unui autocolant, în mod clar convenit și documentat împreună cu furnizorul dumneavoastră de gestionare a deșeurilor.

Tipuri de deșeuri suplimentare și practici recomandate

  • Lenjeria murdară, prosoapele și produsele pentru incontinență: este esențial să se efectueze igiena mâinilor atunci când există suspiciuni sau contact direct cu materiile fecale (dacă mâinile sunt murdare, săpunul și apa sunt preferate, la fel și frecarea mâinilor pe bază de alcool).
  • În toate setările de asistență medicală, inclusiv cele cu cazuri de COVID-19 suspectate sau confirmate, materiile fecale trebuie tratate ca un risc suplimentar și tratate în conformitate cu standardele australiene actuale.
  • Scutecele și auxiliarele pentru incontinență: dacă sunt utilizate, ar trebui eliminate, așa cum ar face în toate situațiile, ca deșeuri infecțioase.
  • Lenjeria și prosoapele murdare: OMS oferă îndrumări cu privire la cerințele minime de dezinfectare a lenjeriei murdare și a șervețelelor folosite. Materialele pentru o singură utilizare trebuie tratate ca deșeuri infecțioase.

ESA salută „Lucrătorul-cheie” în industria deșeurilor în fața coronavirusului

Asociația pentru servicii de mediu din Marea Britanie a salutat recunoașterea de către guvern a operatorilor de deșeuri ca lucrători-cheie care le permit să continue să-și trimită copiii la școală, dar a solicitat mai multe protecții pentru a proteja gestionarea deșeurilor solide.

FEAD: Statele membre trebuie să recunoască serviciile de reciclare a deșeurilor ca „servicii publice esențiale”

Ca „Servicii de interes economic general” (SGEI), FEAD a apelat țările din Europa, recomandându-le să recunoască clar activitățile de gestionare și reciclare a deșeurilor drept „servicii publice esențiale”.

Măști Coronavirus reutilizabile, realizate de Ballo Fashion
Numărul materialele pentru protecția feței sunt în scădere, iar articolele în sine sunt de unică folosință. În timp ce eficiența lor în prevenirea contaminării cu virusul este discutabilă în cel mai bun caz, poate preveni răspândirea virusul.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *