ereciclare-articol (1)

Gestionarea deseurilor provenite din ambalaje si a contributiilor

OUG 50 /2019 care a fost publicata in Monitorul Oficial inca de anul trecut, in data de 2 iulie, moment din care a si intrat in vigoare, contine modificari majore legislative in ceea ce priveste deseurile provenite din ambalaje si contributiile catre Fondul pentru mediu. Aceasta ordonanta este o completare pentru OUG 196 / 2005 si pentru Legea 249 / 2015 referitoare la gestionarea deseurilor si a ambalajelor.

Caderea contributiei in cazul deseurilor metalice

Daca pana la acea data contributia retinuta de catre colector sau valorificator a deseurilor metalice era de 3%, in baza ordonantei 50 / 2019, aceasta a scazut la 2%. Totodata, cel care retine contributia – colectorul sau valorificatorul – are obligativitatea virarii acesteia catre Fondul de mediu.

Obiectivul de reciclare a aluminiului scade

In ceea ce priveste valorificarea deseurilor provenite din ambalaje si a obiectivelor stabilite prin legea 249 / 2015 si OUG 196 / 2005, acestea se pastreaza, exceptand cotele de reciclare pentru aluminiu, care scad de la 21% la 20%. Restul obiectivelor raman aplicabile pana in 2022, urmand ca apoi sa creasca succesiv pana in 2025.

Ecotaxa pentru pungi creste

Valoarea ecotaxei pentru pungile de transport care nu sunt fabricate din materialele impuse de cerintele SR EN 13432 : 2002, creste de la 0.10 la 0.15 lei pe bucata. Totodata, se va adopta un ordin care reglementeaza caracteristicile pungilor folosite pentru trasport pentru care nu se va percepe ecotaxa.

OIREP-urile sunt scutite de o contributie

Ordonanta 50 / 2019 introduce o contributie de 2 lei pe kilogram pe care vor trebui sa o plateasca cei care se ocupa de colectare, de valorificare sau de salubrizare. Totodata, acesta cota trebuie achitata si de cei care apeleaza la organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorlui, adica OIREP-uri sau fostele OTR-uri, si raporteaza deseuri.

Mai mult, se legifereaza ca diferentele sesizate intre valorile declarate si cele constatate de AFM in cazul echipamentelor electronice si electrice, anvelope uzate si baterii sa fie raportate. Totodata, se introduce obligativitatea de raportare in fiecare semestru la AFM, OIREP-ul fiind scutit de obligatia de plata in cazul deseurilor pentru care AFM-ul a aplicat deja aceasta contributie celorlalte parti participante (colectori, valorificatori, operatori de salubrizare).

OIREP-urile pot folosi aplicatia SIATD

Pentru a permite urmarirea cat mai transparenta a deseurilor, AFM pune la dispozitia OIREP-urilor, sau fostelor OTR-uri, dar si partilor juridice care se ocupa de gestionarea deseurilor provenite din ambalaje, o aplicatie informatica numita SIATD. Astfel se pot urmari costurile de colectare, sortare si raportare, nete sau globale, finantate de OIREP.

Obligatia de utilizare a aplicatiei a fost aprobata de ministrul mediului, iar neutilizarea acesteia se considera a fi contraventie care se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 80.000 si 100.000 lei.

OIREP desemneaza colectorii de deseuri

Operatorii care detin deseuri provenite din ambalaje comerciale sau industriale, au obligatia de a le preda in intregime (atat pe cele primare, cat si pe cele secundare si tertiale) unei firme desemnate de OIREP (fostul OTR) care se ocupa de colectarea deseurilor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *