Impactul plasticului asupra oceanului planetar

Plasticul din oceanul planetar

Impactul plasticului – Peste 300 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an pentru utilizare într-o mare varietate de aplicații.

Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele noastre în fiecare an și constituie 80% din toate resturile marine de la apele de suprafață până la sedimentele din adâncime.

Pentru mai multe informații despre Reciclare plastic, accesați:

Speciile marine ingerează resturi de plastic, care cauzează răni grave și decese.

Poluarea din plastic amenință siguranța și calitatea alimentelor, sănătatea umană, turismul de coastă și contribuie la schimbările climatice.

Există o nevoie urgentă de a explora utilizarea acordurilor internaționale juridice obligatorii pentru soluționarea poluării cu plasticul marin.

Reciclarea și reutilizarea produselor din plastic și sprijinul pentru cercetare și inovare pentru dezvoltarea de noi produse pentru înlocuirea materialelor plastice cu o singură utilizare sunt, de asemenea, necesare pentru a preveni și reduce poluarea cu plastic.

Care este problema ?

Plasticul este un polimer organic sintetic fabricat din petrol, cu proprietăți potrivite ideal pentru o mare varietate de aplicații, inclusiv ambalaje, construcții, echipamente casnice și sportive, vehicule, electronice și agricultură. Plasticul este ieftin, ușor, puternic și maleabil. Peste 300 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, jumătate dintre acestea fiind utilizate pentru a proiecta articole de o singură utilizare, cum ar fi pungi de cumpărături, căni și paie.

Impactul plasticului – Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele noastre în fiecare an. Resturile de plastic plutitoare sunt în prezent cele mai abundente obiecte de gunoi marin. Deșeurile de plastic constituie 80% din resturile marine de la apele de suprafață până la sedimentele din adâncime. Plasticul ca element poluant se găsește pe toate țărmurile de pe toate continentele, iar în canități foarte mari a fost găsită în apropierea destinațiilor turistice populare.

De ce este important ?

Impactul asupra mediului marin

Fauna sălbatică marină, cum ar fi păsările de mare, balene, pești și broaște țestoase, se hrănescu cu deșeurile de plastic, confundându-le cu o pradă și majoritatea mor de foame, deoarece stomacurile lor sunt umplute cu resturi de plastic. De asemenea, suferă de sângerații interne, infecții, capacitate redusă de înot și leziuni interne. Plasticul plutitor contribuie, de asemenea, la răspândirea organismelor și bacteriilor marine invazive, care perturbă ecosistemele.

Impactul plasticului asupra alimentelor și sănătății

Plasticul invizibil a fost identificat în apa de la robinet, bere, sare și este prezent în toate eșantioanele colectate în oceanele lumii, inclusiv în zona arctică. Mai multe substanțe chimice utilizate la producerea materialelor plastice sunt cunoscute ca fiind cancerigene și că interferează cu sistemul endocrin al organismului, provocând tulburări de dezvoltare, reproducere, neurologice și imune atât la oameni, cât și la animale sălbatice.

De asemenea, contaminanții toxici se acumulează pe suprafața materialelor plastice ca urmare a expunerii prelungite la apa de mare. Când organismele marine ingerează resturi de plastic, acești contaminanți intră în sistemele lor digestive. Transferul de contaminanți între speciile marine și oameni prin consumul de fructe de mare a fost identificat ca un pericol pentru sănătate, dar nu a fost încă cercetat în mod adecvat.

Impactul plasticului asupra schimbărilor climatice

Plasticul, care este un produs petrolier, contribuie, de asemenea, la încălzirea globală. Dacă deșeurile de plastic sunt incinerate, degajă dioxid de carbon în atmosferă, crescând astfel emisiile de carbon.

Impactul plasticului asupra turismului

Deșeurile din plastic afectează valoarea estetică a destinațiilor turistice, ducând la scăderea veniturilor legate de turism și la costuri economice majore legate de curățarea și întreținerea stațiunilor.

Impactul plasticului in mediul marin – Ce se poate face?

Creșterea preocupărilor globale și a conștientizării publicului cu privire la impactul plasticului asupra mediului marin cresc în prezent. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) consideră resturile marine din plastic și capacitatea sa de a transporta substanțe nocive drept una dintre principalele probleme emergente care afectează mediul. În cadrul summitului G7 din 2015, în Bavaria, Germania, riscurile particulelor-microplastice au fost recunoscute ca un pericol fundamnetal asupra naturii.

Reciclare plastic – S-au depus eforturi legale la nivel internațional și național pentru combaterea poluării marine. Cele mai importante sunt Convenția din 1972 privind prevenirea poluării marine prin deversarea deșeurilor și alte materii (sau Convenția de la Londra), Protocolul din 1996 la Convenția de la Londra (Protocolul de la Londra) și Protocolul din 1978 la Convenția internațională pentru prevenirea poluării (MARPOL). Cu toate acestea, respectarea acestor legi este încă slabă, în parte din cauza resurselor financiare limitate.

Reciclarea și reutilizarea materialelor plastice sunt cele mai eficiente acțiuni disponibile pentru a reduce impactul asupra mediului al depozitelor de gunoi deschise și a arderilor în aer liber, care sunt adesea practicate pentru gestionarea deșeurilor menajere. În orașe și pe plajele din zonele de coastă pot fi amplasate suficiente coșuri de gunoi și reciclare pentru a accelera prevenirea și reducerea poluării din plastic.

De asemenea, guvernele, instituțiile de cercetare și industriile trebuie să lucreze în mod colaborativ și să-și regândească utilizarea și eliminarea acestora, pentru a reduce deșeurile de particule-microplastice din peleți, textile sintetice și anvelope. Acest lucru va necesita soluții care depășesc gestionarea deșeurilor, pentru a lua în considerare întregul ciclu de viață al produselor plastice, de la proiectarea produselor la infrastructură și uz casnic.

Pentru a aborda eficient problema materialelor plastice marine, ar trebui susținute cercetarea și inovarea. Cunoașterea pe deplin a poluării din plastic și a impactului acesteia ar oferi factorilor de decizie, producătorilor și consumatorilor dovezi științifice necesare pentru a lansa soluții tehnologice, comportamentale politice adecvate.

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *