Încurajarea microeconomiilor circulare în New South Wales

În Noua Țara Galilor de Sud, Departamentul de Planificare, Industrie și Mediu gestionează un program de șase ani menit să sprijine recuperarea deșeurilor de C&I și C&D.

Acest articol se bazează pe declarațiile făcute de Colin Barker, director la Newtecpoly, care folosește tehnologia PolyWaste pentru fabricarea unui înlocuitor din lemn fabricat din materialele plastice mixte ale produselor destinate anterior depozitului de deșeuri.

„Am dezvoltat un model de economie micro-circulară în regiune pentru a aborda această problemă foarte importantă”, Sam Cross, director la Cross Connections.

În New South Wales, Australia, Departamentul de Planificare, Industrie și Mediu gestionează un program de șase ani menit să sprijine recuperarea deșeurilor comerciale și industriale (C&I) și deșeurilor din construcții și demolări (C&D), de către organizațiile din întregul stat.

Pe măsură ce se caută alternative la depozitarea deșeurilor și exportul deșeurilor, New South Wales (NSW) și-a desfășurat programul Circular, care oferă subvenții întreprinderilor și organizațiilor care dezvoltă programe industriale sinergetice pentru deșeurile C&I și C&D.

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a statului, explică că are drept scop stimularea „ecologiei industriale” cu strategii care reproiectează procesele industriale, astfel încât să funcționeze în mod similar cu ecosistemele naturale. În acest fel, deșeurile unui proces devin resursele unui alt proces.

Subvențiile pentru sistemele de economie circulară sunt acordate proiectelor care prelungesc durata de viață a resurselor sau oferă materialelor o a doua viață, scoțându-le din depozitele de gunoi, prin oferirea unor oportunități de  reutilizare, a acestor materiale în procesele industriale sau de construcție. 1,2 milioane de dolari sunt disponibili în cadrul programului până în 2021, cu subvenții individuale de până la 150.000 de dolari.

Destinatarii dezvoltă proiecte colaborative cu alte industrii pentru a identifica oportunitățile de ecologie industrială, pentru a crește eficiența și pentru a economisi bani prin reducerea deșeurilor trimise la depozitele de deșeuri. Până în prezent, programul a redirecționat peste 50.000 de tone de deșeuri C&I și C&D de la depozitele de deșeuri.

De exemplu, în cadrul programului Circulate, consultanța pentru deșeuri Cross Connections Consulting a primit 150.000 de dolari pentru a reprocesa deșeurile din plastic moale de la întreprinderile locale în bănci de parc, paturi de grădină și garduri.

„În cadrul programului Circulate, lucrăm în prezent cu întreprinderile pentru a ajuta la identificarea cantității de plastic care se trimite în prezent la depozitul de deșeuri. Am dezvoltat un model de economie micro-circulară în regiune pentru a aborda această problemă foarte importantă. Îi facem pe oameni să se gândească la impactul ambalajelor din plastic moale și îi determinăm pe oameni să ia măsuri ”, explică Sam Cross, director la Cross Connections. „Cross Connections lucrează cu companii precum Newtecpoly pentru a analiza modalitățile de reutilizare a produselor plastice.”

Colin Barker, director la Newtecpoly, declară: „Avem o tehnologie nouă, numită PolyWaste. Putem prelucra materiale plastice dure și moi amestecate, și contaminate și le putem transforma în produse noi, valoroase. ”

Folosind această tehnologie, Cross Connections a ajutat comunitatea să devieze peste 1000 kg de materiale plastice de la depozitul de gunoi și le-a transformat într-un set de banci realizate din materiale plastice reciclate pentru o școală locală.

Unul dintre lucrurile foarte importante despre programul Circulate este creșterea gradului de conștientizare a întreprinderilor că există modalități de reciclare a materialelor moi și dure”, adaugă Barker.

Mobila de birou

Între timp, proiectul Winya Indigenous Furniture a primit o subvenție Circulate de 75.000 USD pentru a transforma mobilierul spart și aruncat în piese de birou noi. Până la 99% din mobilierul folosit pentru birou este trimis în prezent la depozitul de deșeuri din NSW.

Winya Indigenous Furniture colectează și demontează mobilierul, recuperează metalele pentru reciclare și îndepărtează melamina. Plăcuțele de tablă și plăcile de densitate medie sunt reciclate în e-board pentru a fi utilizate în mobilierul de birou nou de către personalul autohton.

Pur și simplu Cupe

Closed Loop Environmental Solutions a fost beneficiarul unei subvenții de 115.000 USD pentru programul său de reciclare a canilor de cafea, Simply Cups. Proiectul urmărește să crească cantitatea de căni de cafea colectate pentru reprocesare, în cadrul clădirilor de birouri, precum și în locurile de colectare din spațiile publice, centre comerciale, secții de divertisment, aeroporturi, spitale.

PVC din construcții

Vinidex Pty a asigurat anterior 150.000 USD pentru a recupera clorura de polivinil reziduală din construcții și demolări și din fluxurile comerciale și industriale. Acesta va fi colectată și prelucrată pentru a fi utilizată la producerea de noi țevi și fitinguri din plastic – executându-se astfel “închiderea buclei pe resurse finite”.

Cherestea din lemn tare

Practica reutilizării materialului lemnos devine din ce în ce mai importantă, pe măsură ce pădurile de lemn de foioase se reduc. Pentru a stimula această practică, Stephen Mitchell Associates a primit 143.225 USD pentru un proiect care va viza reciclatorii de lemn din regiunea Sydney, producătorii de produse din lemn, importatorii și companiile de logistică pentru a recicla deșeurile din lemn și a reutiliza sau recicla paletele de lemn și lăzi.

Gânduri finale

„Aceste subvenții pot ajuta la remodelarea industriei noastre de deșeuri și reciclare din NSW, care suferă o schimbare semnificativă”, rezumă directorul executiv al EPA pentru operațiuni și programe de deșeuri Carmen Dwyer. „Deja, beneficiarii de subvenții anterioare au redirecționat mii de tone de deșeuri de la depozitul de deșeuri și continuă să facă progrese majore în schimbarea modului în care gestionăm deșeurile.”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *