apa (1)

Îndepărtarea substanțelor chimice toxice din apă: O nouă metodă ecologică

Cercetătorii de la Universitatea Swansea au dezvoltat o nouă metodă ecologică pentru eliminarea substanțelor chimice toxice din apă.

O mașină recent inventată, numită Matrix Assembly Cluster Source (MACS), a fost utilizată pentru a proiecta o metodă avansată de tratare a apei folosind o abordare fără solvenți.

Cercetarea, de la Institutul pentru Materiale Inovatoare, Procesare și Tehnologii Numerice (IMPACT) din cadrul Colegiului de Inginerie din Universitatea Swansea, a fost finanțată de EPSRC și condusă de profesorul Richard Palmer.

Profesorul Richard Palmer explică: „Moleculele organice dăunătoare sunt distruse de un agent oxidant puternic, ozonul, care este stimulat de un catalizator. De obicei, astfel de catalizatori sunt fabricați prin metode chimice folosind solvenți, ceea ce creează o altă problemă.

Inovația Swansea este o mașină performantă, care produce catalizatorul prin metode fizice, fără a implica solventi și, prin urmare, fără a creea probleme de mediu. Noua tehnică este o schimbare în plus în abordarea tratării apei și a altor procese catalitice. ”

Profesorul Palmer continuă: „Noua noastră abordare de fabricare a catalizatorilor pentru tratamente cu apă folosește un proces fizic care se bazează pe vid și o metodă fără solvent.

Metoda se bazează pe producerea de micro-clustere. Micro-Clusterele sunt de aproximativ 10.000 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman și au prezentat un interes semnificativ pentru cercetători datorită proprietăților lor unice. Cu toate acestea, din cauza ratei inadecvate a producției de cluster, cercetarea în acest domeniu a fost limitată.

Noua metodă MACS a modificat acest lucru – intensitatea fasciculului de cluster pentru a produce suficiente grame de pulbere de cluster pentru testarea practică. Adăugarea de ozon în pulbere conduce la distrugerea substanțele chimice poluante din apă, în acest caz nitrofenolul.

În ceea ce privește potențialul viitor al acestei tehnologii, profesorul Palmer rezumă: „Abordarea MACS  deschide orizonturi complet noi într-o gamă largă de discipline – de la fizică și chimie la biologie și inginerie. Astfel, aceasta are puterea de a permite progrese radicale în tehnologia avansată – catalizatori, biosenzori, materiale pentru producerea și stocarea energiei regenerabile.

Pare extrem de potrivit ca prima demonstrație practică a procesului de fabricație ecologică din Swansea să fie legată de ceva de care suntem cu toții preocupați – apa curată! „

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *