blank-street-billboard-grunge-wall2 (1)

OIREP-urile si solutiile eficiente pentru reciclarea deseurilor din ambalaje in Romania

Datorita normelor impuse de UE in ceea ce priveste reciclarea deseurilor rezultate din ambalaje, se cauta continuu solutii sustenabile si se urmareste eficientizarea procesului, astfel incat, pana in 2030, sa fie atinsa conta de 65%. Cu toate acestea, producatorii de deseuri din ambalaje din Romanie si Organizatiile care implementeaza raspunderea extinsa a producatorilor, adica OIREP-urile sau fostele OTR-uri, intampina dificultati in ceea ce priveste costurile, dar si functionalitatea procesului.

Raportul de evaluare a aplicarii politicii de mediu a UE

Conform raportului realizat de Comisia Europeana, procentul de colectare si reciclare a deseurilor provenite din ambalajele locale este inca foarte mic, ceea ce poate insemna ca tara noastra sa nu se poata alinia normelor impuse pentru 2020. Acest lucru sugereaza ca ar trebui depistate si corectate unele deficiente din sistem si, totodata, ar trebui sustinute OIREP-rile sau al fostele OTR-uri, acestea avand un rol esential in intregul proces de reciclare a deseurilor din ambalaje.

Ce sunt OIREP-urile

OIREP-urile au un rol critic in procesul de reciclare a deseurilor, acestea preluand responsabilitatea de la producatorii de marfuri ambalate si asigurand un transfer de responsabilitate. In acest mod se evita obligativitatea, care ar fi absurda, a producatorilor sa isi stranga propriile deseuri.

OIREP-urile nu se ocupa direct de reciclare, ele asigurand trasabilitatea deseurilor provenite din ambalaje catre reciclatorul final. Astfel, OIREP-urile, sau fostele OTR-uri, nu se ocupa cu tranzactionarea, colectarea sau reciclarea deseurilor, ci doar cu realizarea contractelor aferente.

Cele trei roluri esentiale ale OIREP-urilor

In procesul de colectare si reciclare a deseurilor din ambalaje, OIREP-urile indeplinesc trei roluri esentiale:

  • OIREP-urile sprijina producatorii, colectand si recicland toate timpurile de ambalaje, indiferent de locul de unde provin.
  • Au responsabilitatea atingerii obiectivului de 60% pentru toate tipurile de deseuri. In vreme ce producatorii au obligatia legala de a atinge cotele de 20% pentru aluminiu si 60% pentru sticla, OIREP-urile totalizeaza toate tipurile de materiale si echilibreaza atingerea tintei si obligatiior producatorilor. Totodata, aceasta totalizare eficientizeaza costurile, in special pentru plastic si aluminiu, cu exceptia PET-urilor.
  • OIREP-urile nu lucreaza in baza unor contracte individuale cu firmele de colectare sau cu reciclatorii finali, ci simultan cu mai multe firme – producatori, colectori si reciclatori.

OIREP-urile sunt o garantie pentru atingerea cotelor de reciclare impuse de UE

Datorita rolului pe care il au si a cadrului legislativ in care lucreaza, OIREP-urile acopera unele deficiente de sistem, asigurand o garantie pentru atingerea cotelor de reciclare impuse de UE. Cu toate acestea, tinand cont de obiectivele de reciclare care vor fi de 85% in 2030, in loc de 60% cum, sunt in prezent, OIREP-urile vor fi nevoite sa gaseasca noi modalitati prin care sa sigure aceasta crestere. Astfel, OIREP-urile vor fi nevoite sa schimbe modul in care lucreaza cu firmele de colectare, de salubrizare si de reciclare. Totodata, fostele OTR-uri vor trebui sa fie capabile sa sustina investitii in infrastructura, investitii menite sa eficentizeze activitatea de reciclare a deseurilor provenite din ambalaje si sa evite o posibila criza cu care se poate confrunta Romania in procesul de colectare.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *