b1s

Producatorii sunt responsabili de reciclarea deseurilor provenite din ambalaje

Dupa cum bine se stie, UE impune tuturor tarilor participante sa se ocupe de solutionarea reciclarii deseurilor intr-un procent de pana la 65% pana in 2030, iar Romania incearca sa se alinieze acestei directii. De aceea, sfarsitul anului trecut a fost marcat de schimbari legistaltive importante in ceea ce priveste reciclarea deseurilor provenite din ambalaje. Astfel, Ordonanta de Urgenta 74 / 2018 a fost completata cu cateva masuri care impun producatorilor de marfuri ambalate si autoritatilor locale sa ia masuri pentru reciclarea cat mai eficienta a deseurilor provenite din ambalaje, iar OIREP (fostul OTR) se poate ocupa de transferul de responsabilitate.

Autoritatile locale devin direct implicate

In urma noilor mesuri legislative se intrevede interactiunea mai stransa intre cei implicati in producerea si reciclarea deseurilor. Mai exact, daca pana anul trecut autoritatile locale aveau menirea doar de a superviza si monitoriza sistemul de colectare si reciclare a deseurilor rezultate din ambalaje, acum acestea sunt finantate de producatori, devenind parti active in intregul proces.

OIREP si transferul de responsabilitate

OIREP-urile (fostele OTR-uri) sau Organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului sunt obligate sa se ocupe de transferul de responsabilitate si sa indeplineasca anumite obiective. Astfel, OIREP-ul, care nu interactioneaza cu persoanele fizice, ci doar cu firmele producatoare de deseuri, firmele de colectare si autoritatile locale, se ocupa indeaproape de urmarirea si plata costurilor inregistrate cu reciclarea deseurilor.

Mai mult, autoritatile locale vor incheia contracte si protocoale de colaborare cu OIREP (fostul OTR), astfel incat sa se realizeze corespunzator obiectivele anuale de reciclare ale producatorilor de deseuri din ambalaje.

Modificari legislative care vizeaza OIREP-urile

Organizatiile care se ocupa de implementarea raspunderii extinse a producatorilor, adica OIREP-urile sau fostele OTR-uri, au resimtit un impact major in urma modificarilor legislative care impun licentierea in conditii cu totul noi.

Astfel, OUG 74 / 2018 impune criterii noi de eligibilitate pentru ca OIREP-urile sa isi poate continua activitatea, iar Adninistratia Fondului pentru Mediu se implica activ pentru a verifica si gira activitatea acestor organizatii de transfer de responsabilitate.

Au fost accesate fonduri europene

OUG 74 / 2018, care vine cu mai multe aspecet benefice, printre care si responsabilizarea autoritatilor locale, a generat demararea mai multor proiecte de accesare a fondurilor europene in vederea implementerarii eficiente a masurilor impuse. Cu toate acestea, la nivel national, in prezent, se poate observa aparitia catorva probleme care necesita rezolvare urgenta, finante suplimentare si, totodata, implicarea si mai responsabila a partilor implicate in procesul de reciclare a deseurilor provenite din ambalaje.

Asociatiile de dezvoltare intercomunitara sau ADI-urile

Primariile si Consiliul Judetean al fiecarui judet s-au asociat creand ADI-uri pentru a se ocupa mai eficient de monitorizarea reciclarii deseurilor locale. Aceste ADI-uri supravegheaza si supervizeaza toate proiectele care au accesat fonduri europene pentru reciclarea deseurilor provenite din ambalaje. Cu toate ca sunt cunoscute probleme care se regasesc in toate judetele, ADI-urile nu functioneaza la capacitatea maxima, ceea ce ingreuneaza atingerea tintelor de reciclare ale OIREP-urilor si, totodata, implementare masurilor impuse prin modificarile legislative de Minsiterul Mediului.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *