Reciclarea otelului o practică inteligentă în economia globală circulară

Oțelul este cel mai reciclat material de pe planetă, mai mult decât toate celelalte materiale combinate.

Oțelul păstrează o rată de reciclare globală extrem de ridicată, care în 2014 a fost de 86 la sută.

Proprietățile metalurgice uimitoare ale oțelului îi permit să fie reciclat continuu, fără degradare a performanței de la un produs la altul.

Reciclare otel – Surse si practici

Sursele pentru resturile de oțel sunt abundente și sunt clasificate în trei categorii principale: resturi de casă, fier vechi și resturi industriale.

Resturile învechite (fierul vechi) sunt resturi din produse din oțel la sfârșitul vieții lor.

Chiar dacă două din fiecare trei tone de oțel nou sunt produse din oțel vechi, este încă necesar să se utilizeze în continuare anumite cantități de material virgin.

Acest lucru este adevărat, deoarece multe produse din oțel rămân în funcțiune ca mărfuri durabile timp de zeci de ani, iar cererea de oțel din întreaga lume continuă să crească.

Reciclare otel – Solutii si Beneficii

Dincolo de resturile de oțel în sine, industria oțelului și-a reciclat mult timp produsele secundare: produse de fabrică, zgură pentru fabricarea oțelului, apă și lichide de prelucrare.

De asemenea, pulberile și nămolurile de oțel sunt prelucrate astfel încât alte metale, precum zincul, să poată fi recuperate și refolosite.

Oțelul este motorul care determină reciclarea multor bunuri de larg consum, așa cum se observă prin rata de reciclare de 95% a automobilelor, rata de reciclare de 88 la sută a aparatelor și rata de reciclare de 70% a ambalajelor din oțel.

Economia circulară și reciclarea oțelului

Oțelul este peste tot în viața noastră și este în centrul unui viitor durabil. Industria siderurgică este o parte integrantă a economiei circulare globale.

Economia circulară este o mișcare de la modelele liniare de afaceri, în care produsele sunt fabricate din materii prime și apoi aruncate la sfârșitul vieții lor utile, la modele de afaceri circulare, unde designul inteligent duce la repararea, reutilizarea, reciclarea deșeurilor.

O economie circulară își propune să reconstruiască capitalul, indiferent dacă este financiar, de fabricație, uman, social sau natural.

Această abordare îmbunătățește fluxul de bunuri și servicii.

Conceptul de economie circulară determină eficiența optimă a resurselor.

Se asigură că resursele sunt alocate eficient produselor și serviciilor, astfel încât să fie maximizate bunăstarea economică a tuturor.

În plus, produsele trebuie să fie proiectate pentru a fi durabile, ușor de reparat și, în final, de reciclat.

Costurile reutilizării, reparației sau re-fabricării produselor trebuie să fie competitive pentru a încuraja aceste practici.