Reciclarea în Romania - Reciclarea jurul lumii de la A la Z

Reciclarea în România

Reciclarea în Romania – O strategie națională de gestionare a deșeurilor și reciclare a fost dezvoltată în România în 2003 și s-a bazat pe conservarea resurselor și conferirea responsabilității producătorilor de a reduce cantitatea de deșeuri pe care o produc.

Pentru mai multe informații accesați Reciclarea
Accesați și poiectul: Statistici privind performanțele țărilor la reciclare

Planul național de gestionare a deșeurilor a fost introdus în 2004 pentru a se implementa părțile cheie ale strategiei. Câțiva ani mai târziu, au fost emise Planuri regionale de gestionare a deșeurilor si reciclare pentru 8 municipii din țară, iar acest lucru a impus obligația legală asupra diferitelor regiuni de a fi responsabile de colectarea și gestionarea deșeurilor, dar și de reciclarea acestora.

Aproximativ 63% din populația din România are acces la un serviciu de colectare a deșeurilor, iar în jur de 6 milioane de tone de deșeuri sunt colectate și tratate în fiecare an. Acest lucru este deosebit de important în procesul reciclării.

Obiectivele colectării deșeurilor și reciclării

Directiva strictă privind depozitele de deșeuri a UE prevede că toate statele membre ale UE trebuie să reducă cantitatea de deșeuri reciclabile la minimum. Orice țară care trimite mai mult de 80% din deșeurile la depozitele de gunoi are o perioadă de 4 ani pentru a implementa modificări, astfel încât să poată îndeplini țintele stabilite.

România a fost supusă acestei perioade de monitorizare și a reușit să reducă depozitul de deșeuri de la 81% în 2007, la 75% în 2010.

Problema ratelor mici de reciclare

Ratele de reciclare în România sunt foarte scăzute, iar în unele părți ale țării, nu sunt reciclate deșeuri. Regiunea Vest este mai ridicată la 14.600 tone, dar aceasta este încă foarte mică în comparație cu alte țări din UE. Cea mai mică rată este în regiunea Sud-Vest, care doar reciclează aproximativ 880 de tone de deșeuri.

Cifrele reale pot fi mai mari sau mai mici, deoarece nu există o metodă definitivă de raportare a deșeurilor folosită de municipalități.

Regulamentul privind gestionarea deșeurilor

Reglementarea privind gestionarea deșeurilor este în primele etape ale implementării.

Fiecare municipalitate are datoria de a colecta, transporta și trata deșeurile și, de asemenea, decide dacă dorește să le administreze singură sau să le externalizeze unei firme private. În România există aproximativ 400 de firme private de gestionare a deșeurilor.

Ce se face pentru a îmbunătăți ratele de reciclare?

România ia măsuri pentru îmbunătățirea situației.

238 de depozite de deșeuri care nu respectă reglementările UE au fost închise și 65 de noi depozite au fost  construite în conformitate cu reglementările.

6,8 milioane de euro vor fi investiți în dezvoltarea unui parc de reciclare, pentru colectarea și reciclarea plasticului, a deșeurilor electronice și a lămpilor fluorescente.

Consiliul Local București și-a anunțat intenția de a implementa un program de reciclare obligatoriu.

Reciclarea  – Privind spre viitor

Un efort excepțional al autorităților regionale și naționale române va fi necesar pentru creșterea nivelului de reciclare la 50% până în 2020. Un efort similar va fi necesar chiar și cu o perioadă de derogare de cinci ani până în 2025. Dacă se va atinge succesul, va apărea necesitatea unor inițiative mai detaliate și concrete în documentele strategice care ghidează managementul reciclării în țară. Un aspect important care ar putea duce la îmbunătățirea rezultatelor este creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor, care nu sunt obișnuiți să colecteze selectiv deșeurile, chiar dacă infrastructura este deja în vigoare în unele orașe românești. Cu toate acestea, vor fi în mod clar necesare și alte instrumente. Aproximativ 300 de milioane EUR din finanțarea UE au fost deja alocați pentru îmbunătățirea managementului reciclării în România, care acoperă zece proiecte din zece județe. Cererile de finanțare a județelor rămase sunt în faza de pregătire, cu o investiție totală planificată de 730 de milioane EUR (Larive, 2011).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *