apa si medicamente (1)

Un nou proces ar putea proteja calitatea apei, mediul înconjurător și sănătatea

O echipă de cercetare de la Universitatea Swansea a dezvoltat o nouă metodă pentru îndepărtarea și detectarea rapidă a apelor uzate și a  poluanților care provin din produsele farmaceutice cotidiene precum paracetamolul, ibuprofenul și aspirina, care ar putea ajuta la reducerea impactului lor asupra mediului.

Toată echipa feminină de (bio) chimiști de la Școala Medicală, în colaborare cu compania internațională Biotage, au publicat cercetarea în Analiza Științelor Analitice. Cercetarea prezintă modul în care au dezvoltat cu succes un singur proces de separare și cuantificare a unei game largi de produse farmaceutice și chimice diferite. Noua metodă ne va grăbi înțelegerea cu privire la modul în care poluanții pot fi eliberați și ar putea ajuta la reducerea efectelor negative pe care le au asupra mediului înconjurător.

Primul autor, Dr. Rachel Townsend, a spus: „Mulți oameni nu se gândesc cu adevărat la ce se întâmplă cu aceste medicamente odată ce le-au luat. Ca orice produs alimentar, după consumare, este excretat din corp și ajunge într-un stație de epurare.

„S-a crezut că produsele farmaceutice se degradează în timpul procesului de tratare, dar cercetările au arătat că nu este cazul. Și, desigur, aceasta devine o problemă, deoarece apele uzate tratate sunt eliberate în cursurile de apă, cum ar fi râurile și pâraiele. La fel, 80% din nămolul tratat este de asemenea reciclat, pe terenurile agricole ca îngrășământ și intră în viitoarele culturi alimentare. ”

Au existat rapoarte globale despre efectele adverse ale produselor farmaceutice asupra regnului animal. Diclofenac, de exemplu, un antiinflamator nesteroid a determinat ca mai multe specii de vulturi din Asia să fie puse în pericol critic, în timp ce populația de vulturi indieni lungi și populația de vulturi cu cap roșu au scăzut cu 97-99%. Pilula contraceptivă feminină a determinat feminizarea peștilor de sex masculin, ceea ce a determinat ca numite populații de pești să scadă rapid. Există, de asemenea, îngrijorări că acest nămol folosit în agricultură ar putea avea impact asupra sănătății umane.

Echipa a fost pionieră într-un proces care utilizează o metodă de preparare a probelor, numită QuEChERS, cu detectare spectrometrică de masă. Folosind acest proces, au fost capabili să detecteze, să extragă și să cuantifice o serie de compuși farmaceutici și produse de îngrijire personală dintr-o varietate de surse, cum ar fi nămolul apelor uzate, unde anterior erau necesare mai multe metode de extracție.

Cercetătorii ar putea avea apoi o imagine mai clară a factorilor care controlează modul în care se dezvoltă și se răspândește rezistența antimicrobiană în comunitate, iar aceste cunoștințe au potențialul de a ajuta la protejarea calității apei, a mediului și a sănătății.

Având suficiente cercetări și date, se pot face modificări în procesul de tratare a apelor uzate pentru a se asigura că acești poluanți cotidieni sunt degradați sau îndepărtați cu speranța de a preveni orice impact suplimentar asupra mediului mai larg și de a garanta că sănătatea umană rămâne neafectată.

Co-autor, dr. Claire Desbrow, de la Biotage, a declarat: „Metoda recent dezvoltată se potrivește perfect cu portofoliul nostru de produse pentru prepararea eșantioanelor. Procesul de curățare rapidă și eficientă va fi în beneficiul nu numai cercetătorilor, dar și laboratoarelor industriale, de mediu și de reglementare de pe tot globul.”

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *