danemarca-reciclare

Uzina Stadler își începe operațiunile pentru Dansk Retursystem

Uzina automată de sortare a ambalajelor pentru băuturi din Danemarca va prelucra aproximativ 55 la sută din conservele reciclate din țară și din sticlele PET.

Stadler, cu sediul în Ermany, a finalizat punerea în funcțiune a unei noi instalații de sortare a ambalajelor pentru băuturi pe care a proiectat-o și construit pentru Dansk Retursystem în Taastrup, Danemarca. Predarea completă este programată pentru aprilie, la sfârșitul perioadei finale de testare, perioadă care duerază 30 de zile.

Ceremonia de inaugurare a fabricii, care a avut loc 10 martie, a fost găzduită de directorul executiv al Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen, la care au participat invitați de onoare Frederick, prințul coroanei Danemarcei și Lea Wermelin, ministrul mediului.

Fabrica va prelucra sticlele de polietilen tereftalat (PET) și cutii de aluminiu colectate în toată țara prin intermediul sistemului de retur, producând materie primă pentru reciclare. Cu o capacitate de 110 metri cubi pe oră, este de așteptat să prelucreze aproximativ 55 la sută din conservele și sticlele PET din țară, producând un număr de peste 25.000 tone metrice de material pe an, lucrând 16 ore pe zi, pe două schimburi, pentru 300 de zile pe an.

Dansk Retursystem este o companie non-profit, deținută de fabricile de bere daneze și reglementată prin ordin legal în conformitate cu legea daneză privind protecția mediului. Fondat în anul 2000, cu scopul de a recicla cât mai multe materiale, sistemul de depozitare și retur al țării pentru sticlele și conservele de băuturi, și-a arătat eficiența de-a lungul anilor. Toate profiturile sunt reinvestite în companie pentru a se îmbunătăți sistemul și pentru a se asigura creșterea rentabilității. Agenția Daneză pentru Protecția Mediului monitorizează activitățile Dansk Retursystem și își revizuiește periodic funcționarea pentru a-și reînnoi dreptul exclusiv de a opera sistemul de depozit și de returnare a țării pentru un nou termen.

Dansk Retursystem colectează sticle și conserve de la distribuitoarele automate aflate în 3.000 de magazine din toată țara, de la comercianți cu amănuntul, magazine, birouri, cafenele și restaurante sau prin băncile de retur de depozit „pantstation” situate în 12 orașe. Sortează toate ambalajele colectate în sticle, sticle de plastic și cutii de aluminiu, care sunt reciclate în ambalaje noi. Rezultatul acestui sistem este că 9 din 10 sticle marcate pentru depozit sunt returnate și reciclate, cu foarte puține deșeuri în proces.

Sortarea eficientă și precisă a sticlelor și conservelor colectate este esențială pentru succesul funcționării Dansk Retursystem, astfel încât compania a optat pentru un proces de licitație la nivel european pentru a selecta furnizorul pentru noua fabrică.

Compania a găsit în Stadler „un integrator profesionist dedicat, capabil să ofere o soluție end-to-end pentru fluxurile de materiale”, explică Petersen, care este, de asemenea, foarte mulțumit de sprijinul primit pe parcursul proiectului: „Stadler s-a comportat foarte bine.“

După ce a câștigat licitația, Stadler a proiectat fabrica și a început asamblarea în noiembrie 2019.

Instalația folosește separarea magnetică pentru sortarea conservelor de aluminiu, evacuând orice materiale feroase și tehnologia infraroșu (NIR) pentru sticlele PET. La sfârșitul liniei, sistemul compactează cutii de aluminiu pe o linie de ieșire și sticle PET pe cealaltă.

Proiectul a prezentat provocări deosebite datorită nivelului ridicat de automatizare și flexibilitate a instalației, ceea ce a impus dezvoltarea unei soluții ingenioase și adaptate. Armin Winand, managerul de proiect explică: „Este o instalație de sortare complet automatizată, cu un randament ridicat. Am folosit buncăre intermediare extra-mari, cu o capacitate de până la 240 de metri cubi în diferite stadii ale procesului și un transportor-buncăr similar cu dimensiuni de 20 de metri lungime, 4 metri lățime și 4 metri înălțime. Acesta este cel mai mare “Stadler proiectat”  construit vreodată. La sfârșitul procesului, baloturile din aluminiu și PET sunt transportate automat în zona de depozitare. ”

„Uzina se remarcă și pentru flexibilitatea extremă, care permite clientului să selecteze diferite moduri de operare în funcție de cerințe”, adaugă Urban Konzic al echipei de vânzări. „De asemenea, gestionarea descărcării materialelor primite este automatizată, sistemul Stadler indicând șoferilor de camioane de livrare în care dintre cele cinci buncăre trebuie să le descarce.”

Acesta este primul proiect Stadler pentru Dansk Retursystem. “Experiența Dansk Retursystems în domeniul reciclării combinată cu vasta experiență a Stadler cu fabricile de construcții, înseamnă că vom avea o instalație complet automatizată și extrem de tehnologică, care va asigura o reciclare și mai eficientă a conservelor și a sticlelor”, au declarat rerpezentanții Stadler.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *