high-angle-farmland-countryside

Conditiile de autorizare a OIREP-urilor si reglementarile impuse de Ministerul Mediului

Este bine stiut faptul ca UE a impus tuturor tarilor participante sa gaseasca solutii viabile pentru reciclarea deseurilor si protejarea mediului. Romania mai are inca de lucrat la acest capitol, iar transferul de responsabilitate si firmele care se ocupa cu aceasta procedura, numite OIREP-uri (vechile OTR-uri), sunt o solutie autorizata de Ministerul Mediului.

De ce este importanta legislatia pentru a reduce deseurile

In prezent, cu totii stim ca depozitarea incorecta a deseurilor genereaza poluarea apelor, atat a celor de suprafata cat si a celor subterane, dar si a aerului si a solului. Legislatia din acest domeniu contine obiective clare si specifice pentru reducerea progresiva a depozitelor de deseuri si reciclarea adecvata a acestora. Aceste obiective trebuie atinse pana in 2023, singurele deseuri exceptate de la aceasta regula fiind cele care nu sunt toxice pentru mediu.

Conditiile de autorizare a OIREP impuse de Ministerul Mediului

Procedura de autorizare si operare a Organizatiilor care complementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului – pe scurt, OIREP sau fostul OTR – a fost completata de Ministerul Mediului si Directia Generala Deseuri cu cateva conditii:

  • Operatorii economici producatori de deseuri provenite din ambalaje, sunt obligati sa le predea pentru transport doar firmelor colectoare desemnate de OIREP;
  • OIREP-urile, sau fostele OTR-uri, sunt obligate sa incheie contractele necesare cu firmele de colectare autorizate pe tipurile de deseuri de ambalaje preluate de la producatorii pentru care implementeaza raspunderea extinsa;
  • Pentru a fi confirmata valorificarea sau recilcarea deseurilor care fac obiectul colaborarii cu firmele colectoare, OIREP-urile au datoria sa incheie contracte adecvate cu firmele de reciclare sau valorificare a deseurilor;
  • OIREP are posibilitatea de a colabora cu firmele autorizate in achizitionarea deseurilor de la populatie pentru a indeplini obiectivele impuse pentru reciclare si valorificare.

OIREP-urile si transferul de responsabilitate

OIREP-urile nu intra in legatura directa cu presoanele fizice, ci doar se ocupa de implementarea obligatiilor privind raspunderea extinsa a producatorului in colectarea si recilcarea deseurilor rezultate. In urma unui contract, care este un trasfer de responabilitate, OIREP-urile preiau sarcina gestionarii deseurilor din ambalaje. Acest lucru, insa, nu inseamna ca OIREP-urile, sau fostele OTR-uri, tranzactioneaza deseuri. De asemenea, ele nici nu colecteaza sau recicleaza deseurile din ambalaje, ci doar se ocupa de realizarea contractelor necesare, intremendiind legatura dintre producatorul de deseuri, transportator si reciclatorul final.

Tarifele platite de producatori si importatori catre OIREP-uri

Organizatiile care implementeaza obligatiile prinvind raspunderea extinsa a producatorului, poe scurt OIREP-urile sau fostele OTR-uri, sunt in masura sa perceapa de la producatori si importatorii din Romania, tarife medii anuale pentru reciclarea ambalajelor. Astfel, in 2020, acestea erau 550 lei / tona pentru sticla, 518 lei / tona pentru mase plastice, 770 lei / tona pentru pet-uri, 424 lei / tona pentru hartie si carton, 463 lei / tona pentru otel, 812 lei / tona pentru aluminiu, 411 lei / tona pentru lemn.

Aceste tarife oscileaza de la an la an, in prezent fiind in scadere. Ele se stabilesc in urma unui contract intocmit intre OIREP si firma producatoare de deseuri din ambalaje.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *