OIREP - Operatorii economici sunt incurajati sa incheie contracte cu OIREP-urile

De ce producătorii ar trebui să apeleze la OIREP-uri pentru atingerea cotelor de reciclare

Conform directivelor legislative legate de obligațiile față de mediu, producătorii care generează deșeuri provenite din ambalaje riscă penalități în cazul neatingerii cotelor de reciclare. Iată ce ar trebui cunoscut pentru ca operatorii economici să-și poată îndeplini aceste ținte.

Cadrul legal care vizează operatorii economici producători de deșeuri din ambalaje primare

Costurile de valorificare a deșeurilor provenite din ambalaje trebuie acoperite de producători. Conform OUG 74 / 2018, ambalajele primare, care ajung la consumatori întotdeauna, fac parte din deșeurile municipale. În consecință, operatorii economici care produc deșeuri din ambalaje ar trebui să coopereze cu autoritățile locale în ceea ce privește colectarea, sortarea și reciclarea acestor deșeuri, ceea ce este destul de dificil.

Operatorii economici sunt încurajați să incheie contracte cu OIREP-urile

Pană în 2019 operatorii economici aveau șansa să atigă cotele de reciclare prin colectarea directă de pe piață a oricăror tipuri de deșeuri provenite din ambalaje. Din păcate, din cauza modificărilor legistaltive, în prezent lucrurile s-au complicat, motiv pentru care ei sunt încurajați să încheie contracte de transfer de responsabilitate cu organizațiile care implementează obligațiile privind raspunderea extinsă a producătorului (OIREP-urile), sau fostele OTR-uri.

Acest lucru este justificat de faptul că recuperarea de pe piață a propriilor deșeuri provenite din ambalaje și atingerea cotelor impuse de UE pentru reciclarea acestora implica un mare efort financiar si organizatoric, fiind aproape imposibile.

Obligațiile anuale ale operatorilor economici pentru valorificarea deșeurilor din ambalaje

Indiferent de activitatea desfățurată de un operator economic, cotele de reciclare ale deșeurilor din ambalaje au crescut de la 60% la 65%, și vor crește și mai mult în anii următori pentru mase plastice, lemn, aluminiu sau otel. Pentru a atinge aceste cote, producătorii de deșuri din ambalaje pot face doua lucruri:

  • Să își administreze singuri procesul de colectarea și valorificare a propriilor deșeuri
  • Să încheie un contract cu un OIREP (fost OTR) și să plătească tarifele stabilite.

Contractele cu OIREP sunt cele mai avantajoase pentru operatorii economici

Apeland la a doua metoda, adica la contractarea unui OIREP (fost OTR), producătorii ar putea reduce sesizabil costurile înregistrate cu reciclarea propriilor deșeuri. Acest lucru este explicat de faptul ca OIREP-urile prelucrează un volum mare de deșeuri și au experiența necesară pentru a se ocupa mai eficient de colectare și valorificare. Prin urmare, producătorii ar beneficia de costuri mai mici și tot ce ar trebui să facă ar fi să urmărească atingerea cotelor asumate prin contractul încheiat cu OIREP.

Producatorii sunt obligați să țină evidența deșeurilor din ambalaje pe care le introduc pe piață

Indiferent de modul în care aleg să se ocupe de colectarea și valorificarea deșeurilor provenite din ambalaje, agenții economici (producători sau importatori) au obligația să țina o evidență cât mai clara a ambalajelor pe care le aduc pe piață. Această evidență trebuie să fie detaliată pe tipul de material (sticlă, metal, plastic, lemn, hârtie sau carton), pe tip de ambalaj (primar, secundar sau tertiar) și cantități.

În cazul în care aleg să își atingă singuri cotele de reciclare, operatorii economici au obligația de a raporta lunar la AFM (Administratia Fondului de Mediu) informațiile legate de tipurile de deșeuri produse, dar și cantitatile reciclate.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *